Showing posts with label questions. Show all posts
Showing posts with label questions. Show all posts

Wednesday, 16 July 2014

Facts - Most Important General Knowledge Questions

50 Most Important General Knowledge Questions 


1. Which is not a Tundra type of vegetation ?

(a) Sedges (b) Steppes
(c) Mosses (d) Lichens
Answer: (b)

2. The Mediterranean lands are often called the world's-

(a) grazing lands (b) forest lands
(c) orchard lands (d) paddy lands
Answer:  (c)

3. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?

(a) The Equatorial Region (b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region (d) The Mediterranean Region
 Answer: (b)

4. Cuba is in-

(a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Black sea (d) Red sea
 Answer: (b)

5. Which of the following is the capital of Bulgaria?

(a) Sofia (b) Danube
(c) Rio de Janeiro (d) Belgrade
 Answer: (a)

6. Strait of Malacca separates-

(a) Sumatra and Malaysia (b) Java and Brunei
(c) Malaysia and Brunei (d) Sumatra and Java
 Answer: (a)

7. Which of the following is the largest island ?

(a) Cuba (b) Great Britain
(c) Greenland (c) Sri Lanka
 Answer: (c)

8. The Ocean between America and Europe is called

(a) Pacific (b) Arctic
(c) Atlantic (d) Southern
 Answer: (c)

9. 90% of the world's rice is grown in-

(a) America (b) Africa
(c) United Kingdom (d) Asia
 Answer: (d)

10. Which of the following is world's largest producer Bauxite ?

(a) Australia (b) Yogoslavia
(c) Hungary (d) U. S. A.
 Answer: (a)

11.The primary producer of passenger cars is-

(a) U.S.A. (b) Japan
(c) Italy (d) Germarj
 Answer: (b)

12.Which of the following countries is relatively industrial; developed ?

(a) Thailand (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
 Answer: (a)

13.K. L. M. a worldwide airlines, belongs to which of that following countries ?

(a) France (b) Germany
(c) Japan (d) The Netherlands
 Answer: (d)

14.On which of the following rivers is London situated

(a) Darling (b) Mississippi
(c) Rhine (d) Thames
 Answer: .(d)

15. Hyetology is the study of-

(a) High Pressure (b) High temperature
(c) Rainfall (d)Earthquake
 Answer: .(c)

16. Ethiopia was earlier known as-

(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia.
 Answer: (a)

17. Which of the following countries is known as the Land of Golden Pagodas ?

(a) Mayanmar (b) Nepal
(c) China (d) Which is known as the 'metal of hope' ?
 Answer: (a)

18. High Temperature Earthquake

(a) Gold (b) Iron (c) Uranium (d) Platinum
 Answer: (c)

19. Which of the following animals is found mainly in Tibetan highlands ?

(a) Lion (b) Giraffe
(c) Deer (d) Yak
 Answer: (d)

20.The country which is commonly known as the 'Land of Golden Fleece' ic-

(a) A Australia (b) Britain
(c) France (d) Japan
 Answer: (a)

21 "Contours' are lines connecting places having-

(a) Equal temperature (b) Equal pressure
(c) Equal rainfall (d) Equal hight
 Answer: (d)

22. Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of newsprint ?

(a) Coniferous forest (b) Deciduous forest
(c) Evergreen forest (d) Mediterranean forest
 Answer: (a)

23.The lesading producer of Sulphur is-

(a) Canada (b) U. S.A.
(c) Spain (d) Italy
 Answer: (d)

24.Rhine valley in France is known for mineral deposits of-

(a) Zinc (b) Nickel
(c) Copper (d) Bauxite
 Answer: (d)

25.Which of the following forms of coal is the oldest ?

(a) Peat (b) Lignite
(c) Bituminous (d) Anthracite
 Answer: (d)

26.Geostationary orbit is at a height of-

(a) 6 Km (b) 1000 Km
(c) 3600 Km (d) 36000 Km
 Answer: (d)

27.The eaarth rotates around an axis pointing towards-

(a) the moon (b) the polestar
(c) the sun (d) the venus
 Answer: (b)

28. Which one of the following lattitudes forms a great circle

(a) 0° (b) 23V2
(c) 66V2 0 (d) 90°
 Answer: .(a)

29. In how many time zones has the world been divided ?

(a) 15 (b) 24
(c) 90 (d) 180
 Answer: (b)

30.Which of the following is the most destructive ?

(a) Cyclone (b) Tornado
(c) Typhoon (d) Willy-willy
 Answer: (a)

31.Which of the following rocks are transformed into marbles ?

(a) Granite (b) Limestone
(c) Peat (d) Shale
 Answer: (b)

32. Earthquake rarely occur in-

(a) Alaska (b) Brazil
(c) Mexico (d) New Zealand
 Answer: (b)

33. Caldera is a feature associated with-

(a) Volcanoes (b) Earthquakes
(c)Folding of rocks (d) Faulting of mountains
 Answer: (a)

34. Which of the following regions contains doline land features ?

(a) Voltaic (b) Deltaic
(c) Karrt (d) Glaciate
 Answer: (c)

35. Which of the following is a warm ocean current ?

(a) Kuroshio (b) Peruvian
(c) Labrador (d) None of these
Answer: (a)

36. Which of the following is a cold current ?

(a) Kuroshio (b) Benezuela
(c) Brazil (d) Gulf stream
 Answer: (b)

37. The world's deepest trench is-

(a) Pacific ocean (b) Indian ocean
(c) Atlantic ocean (d) Mediterranean sea
 Answer: (a)

38. Shekel is the currency of-

(a) Brunei (b) Israel (c) Jordan (d) Myanmar
Answer: (b)

39. The natural vegitation of Savanna consists of-

(a) tall grass (b) serub jungle (c) short grass (d) trees
 Answer: (a)

40. The hot deserts of the world are generally found near-

(a) the equator (b) the doldrums
(c) the horse lattitude (d) the tundras
 Answer: (c)

41. The strait which separates Africa from Europe is-

(a) Hook strait (b) Strait of Gibraltar
(c) Palk strait (d) Bering strait
 Answer: (b)

42. Which is not an island ?

(a) Cuba (b) Greenland
(c) Ireland (d) Sweden
 Answer: (d)

43. Which country 'Golan Heights' belongs to ?

(a) China (b) Israel
(c) Syria (d) Iraq
 Answer: (c)

44.The national name of Spain is-

(a) Sohweiz (b) Reino de Espana
(c) Konungariket (d) Mesopotamia
 Answer: (b)

45. Which of the following is not a desert ?

(a) Gobi (b) Kalahari (c) Sahara (d) Cotopaxi
 Answer: (d)

46. Largest lake in Africa is-

(a) Lake Victoria (b) Lake Malawi
(c) Lake Tanganyika (d) Lake Chad
 Answer: (a)

47. The climate best suited for horticulture is-

(a) Equatorial (b) Mediterranean
(c) Monsoon (d) Tundra
 Answer: (c)

48. The crop associated with retting process is-

(a) Wheat (b) Rice
(c) Jute .(d) Cotton
 Answer: (c)

49.In the total population of South Africa, Asians constitute about-

(a) 1% (b) 2 5%
(c) 5.5% (d) 11%
 Answer: (d)

50. How many bright stars are there in the constellation named 'Ursa Major" or the Great Bear ?

(a) 10 (b) 9
(c) 8 ' (d) 7
 Answer: (d)

Tuesday, 17 June 2014

Interview - 3 Interview Questions To Ask A First Hire

3 Interview Questions To Ask A First Hire

You’ve cultivated your vision, picked the name, tackled all the necessary paperwork and started a small business. It has gone so well that you’re ready to make your first hire.

Here’s how to find the perfect candidate.

What are your qualifications?

It’s an obvious interview question, but it doesn’t have an obvious answer—unless the small business owner has set specific expectations for the position, says Michael Dash, president of CarPartKings.com, an online car-part seller based in Great Neck, N.Y. “If you do not have a clear picture in your head of what you are looking for, you will not find the right fit for the position,” Dash says.

For their first hire, Dash and his business partner were stretched too thin between running the business and the technical Web development tasks. They sat down and wrote out every technical task they performed, such as writing codes, and determined which ones their new Web developer could take on.

When the first of 35 candidates came in for an interview, Dash knew what he wanted to hear.

What is your perfect job?

A small business owner typically needs an employee who will grow with the company, says Lois Margolin, co-owner of Chelsea Reservations, an online reservation systems company in Coral Springs, Fla. When Margolin asks this question, she wants to know if the candidate will be an employee at her business for at least five years. Margolin has employees who have been with her company for more than 20 years.

Dash agrees. What a candidate says about their ideal future job “gives you a good idea of what the person is looking for,” he says. “If they say, ‘Eventually, I want to be running my own company,’ that’s a great response because you know that they’re motivated and they’re going to give you as much as they can.” However, if they say, “‘I love my role, and I’m not really looking for anything else,’ there’s really not much room for growth there.”

How do you perform in a team setting?

A candidate can’t rely on technical qualifications alone. First hires are joining a small staff, and Margolin says that employees must have a personality that supports the work environment you hope to build.

Margolin recommends looking for a candidate who boasts their communications skills. If he or she then adds an ability to work independently, it’s a subtle sign that is his or her preference.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers